Inför vandringen

Ett första utkast.

Det är inte världens enklaste reseuppdrag att nå startmålet Saint-Jean-Pied-de-Port (franska Caminon) eller Irun (norra Caminon). Närmaste flygplatser är Biarritz eller San Sebastián.

Den 27 juni flög vi från Göteborg via London till Biarritz med Ryan Air. Därifrån tog vi en taxi till Bayonne (ca 7 km) och tog in på Hotel IBIS bredvid tågstationen varifrån transporten till Saint-Jean-Pied-de-Port skulle avgå strax efter 07 morgon därpå. Bayonne är en mysig liten stad vid en flod. Och om ni gillar skinka så bör ni definitivt ta en övernattning här.

Packlista (per person kanske ska tilläggas):

Om du klickar HÄR så kan du skriva ut packlistan som pdf.
You find the packing list in English HERE.

Packpåsar: För att komprimera kläderna och därmed få bättre plats i ryggsäck.

Underkläder: 3 kalsonger/trosor i Merinoull, 3 BH (för dom som behöver).

Strumpor: 4 par i Merinoull.

Tröjor: 2 kortärmade, 1 långärmad i tunn Merinoull, 1 fleecetröja.

Kortbyxor: Vi använde vanliga joggingtights.

Långbyxor: Vi hade vandringsbyxor med avtagbara ben för kortbyxor är skönt att ha på kvällen.

Hatt: Livsnödvändigt.

Solglasögon

Solskyddsfaktor 30-50

Regnkläder: Tunna och lätta.

Skor: Vandringsskor (se rekommendation nedan), flipflop.

Övriga kläder: Kjol (för den som så önskar), badbyxor, baddräkt/bikini, skjortor (2 st – tunna, efter vandring), sovkläder (om sova på härbärge).

Ryggsäck: Lätt och med ventilerad rygg (ej direkt mot ryggen), 40-50 liter. Utomordentligt bra med fickor i midjebältet för mobil, pengar etc.

Övrigt: Flytande tvättmedel, tunn sovsäck, tunn duschhandduk. tvättlina, ev några klädnypor, dagbok för att dokumentera, mobil, ev öronproppar, örngott, skoskavplåster, solskyddsfaktor.

Necessär: Tandborste, tandkräm, deo, fotkräm, rakhyvlar, rakkräm (OBS tub för mindre plats och vikt).

Vandringsbok om Caminon: Med karta för att dels lägga upp dagsturen, dels minska tillfällena att gå vilse.

Kreditkort: MasterCard och Visa tar de flesta.

Europeiska sjukförsäkringskortet: Beställ på Försäkringskassan. Du får rätt till nödvändig vård om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Vårdinstansen måste vara ansluten till landets allmänna sjukvårdssystem. Du måste tillhör Försäkringskassan får att få tillgång till kortet. Läs mer på forsakringskassan.se.

 

Utrustning:

Ryggsäck: Man måste ha en ryggsäck som är lätt och som är ventilerad på ryggen. Helst ska man prova ut en som passar bra men det är ju lättare sagt än gjort. Hur många butiker låter kunder låna ryggsäckar för utprovning? Känner ni till några som gör det så berätta gärna. Det vore ju en fantastisk service om någon gjorde det. Vi gick med Thule ryggsäckar och dom var bra. 

Kläder: Vi bestämde oss för strumpor, underkläder och tröjor i Merinoull. Vill du inte lukta som ett svetto så ska du absolut klä dig i merinoull. Kläderna är i och för sig dyrare än funktionskläder, men de är värde den extra summan. Du kommer inte att lukta svett som sagt. Merinoull är sval när det är varmt och värmer när det är svalt. Ullen torkar snabbt, både när du hänger av dig ryggsäcken och vilar en stund och när du hänger kläderna på tork. 

Strumpor – vi använde dubbla merinoullstrumpor. Det kan tyckas egendomligt att använda dubbla strumpor när det är +30 grader. Men förklaringen lyder – vanligtvis under normala förhållanden så uppstår fenomenet att din hud, strumpan och insidan av dina skor gnider mot varandra och har du otur (eller om du har klantat dig i inköpet av skor) så riskerar du att få skav eller blåsor. Om du använder dubbla strumpor så kommer istället strumporna att gnida mot varandra och chansen att du klarar dig ifrån hudkomplikationer ökar.

Skor – köp något för stora skor av ovan nämnda anledning samt att du får lite bättre ”svängrum” i den stora dojjan. Du kommer att vara glad och tacksam över det när du ska gå i nedförsbackar. Det är smärtsamt när tårna stöter i framkanten av skorna. Dom måste dock sitta bra och inte glappa i hälen även om dom är för stora.
En annan VIKTIG egenskap är att skorna måste vara både bra dämpade och med tillräckligt hård sula för att stå emot underlaget som bitvis består av vassa stenar. Vi stötte på några som vandrade i joggingskor och flera av dom hade stora problem med underlaget.
Skorna SKA vara lätta. Att vandra hela Caminon innebär 800 km eller 800.000 meter. En enkel matematisk uträkning ger vid hand att om det skiljer 100 gram per sko mellan två olika modeller så betyder det att om du väljer dom som väger mest så kommer du varje meter att bära 0,2 kg extra (100 gram x 2 skor) och det innebär att du totalt kommer att bära med dig 160.000 extra kilon (800.000 meter x 0,2 gram) på Caminon. Eller 160 ton.
Så om du kan… dumpa all onödig vikt!

Så sammantaget… köp något för stora skor, med bra dämpning, vridstyva för att minska risken att stiga snett och att dom ska vara lätta. Använd även dubbla sockor för att minska risk för blåsor. 

Regnkläder måste man ha. Vi bestämde oss för de lättaste vi kunde hitta. Och ju lättare regnkläder är desto högre pris. Visst låter det lite motsägelsefullt. Glöm inte fråga om slitstyrka. Du ska ju trots allt använda dom även efter vandringen. 

Hatt, keps – självklart.

Sovsäck, handduk, tvättlina, tvättmedel (flytande) – tunna, lätta och ska packas i små förpackningar. Finns att inhandla i butiker som säljer campingprylar. 

Fotvård – fixa till fötterna före vandringen, men gör det minst två veckor innan du ska starta. Du måste få tillbaks lite hud på fotsulan innan vandringen för annars riskerar du att bli ömfotad och att få blåsor.

OBS! Får du en vätskefylld blåsa så ska du INTE… jag upprepar… du ska INTE sticka hål på den. Många vandrare påstår att du ska göra det, men det är helt fel. Om huden blir irriterad så bildas vätska och den vätskan skyddar ”skadan” både från mekanisk påverkan och angrepp från bakterier. Sticker du hål så ökar irritationen och därmed smärtan plus att det kan bli inflammerat. 

Annons