Dag 6: 3 juli Estella-Torres del Rio

Estella – Torres del Rio (31 km. Uppför: 416 m. Nedför: 393 m)

Vi startar kl 07.15. Ingen frukost på hotellet (trots 90 €uro… du hör!?) så den åt vi på stan. Det är ganska trevligt att sätta sig på ett kafé och äta frukost. Det gäller bara att förvissa sig om att det finns ett frukostställe utmed vägen innan du ger dig ut på en flera timmar lång vandring på fastande mage (jordnötter kan vara bra att ha i ryggsäckens reservtank).

En bit utanför stan stöter vi på ett av de mest egendomliga, välkomnande och intressanta ställena på hela Caminon, Bodegas Irache.

Vatten och vin… vatten och vin

  Ett gammal kloster som idag är en vingård och som faktiskt även på klostertiden var en vingård. I husväggen sitter två kranar. På den ena står ”Aqua” vilket ju är bra då man kan fylla sina vattenflaskor. På den andra står det ”Vino”, vilket ju helt enkelt är… annorlunda, sett ur en svensks perspektiv… för det innebär att man kan konvertera sina tomma vattenflaskor till fulla vinpavor. Att vrida på en kran och fylla en flaska med vin… utan att visa legitimation… det hade aldrig funkat i Sverige! Den kön hade varit längre än kön till brödbutiken i forna Sovjetunionen.

Måste installera en sådan här kran hemma.

Men ett gott råd är att inte fylla alla flaskor med vin. För när det är väldigt varmt så blir man väldigt törstig och att då enbart dricka vin kommer inte att sluta bra. Du kommer att ramla runt som en drucken Don Quijote och fäkta dig trött med alla väderkvarnar… och skördetröskor… och sjunga epistlar av Bellman. Så lunkar vi så småningom… det räcker med andra ord att fylla EN flaska med vin. 

Los Arcos. Rent och snyggt.

Vägen mellan Estella och Los Arcos var böljande och vacker. I Los Arcos stannar många och övernattar, men vi fortsatte till Torres del Rio. Vi var nöjda med att ha tagit det beslutet för den sista sträckan (7 km) var ganska tråkig. Långa, raka vidsträckta grusvägar förbi växtfält och en kraftstation. Men vi passerade även fält med vinrankor och det är ju ganska trevliga omgivningar att vandra genom.

Om man kramar och vrider tillräckligt kraftfullt så kan man få en pava på 3 druvklasar

Framme i Torres del Rio checkade vi in på Hostal Rural San Andrés. Vi hade fått tipset av våra Mallorca-kompisar som också var där. Stället hade pool! Underbart med tanke på att det hade varit nästan 40 grader under dagen. Vi badade, drack en öl och åt tillsammans med våra kompisar. Mitt i natten vaknade vi av ett hej dundrande åskoväder. Nästa morgon var luften frisk och fräsch. Och det var även vi. I alla fall ganska så.

Den här typen av led uppskattas
Långa tråkiga sträcker efter Los Arcos
Det är guld värt att då och då checka in på ställen som har pool
Annons