Dag 16: 13 juli Carrión de Los Condes-Terradillos de Templarios

Carrión de Los Condes – Terradillos de Templarios (26,5 km. Uppför: 95 m. Nedför: 48 m)

Börjar vandra kl 7. Ingen frukost på hotellet. Det är söndag. Och då kanske allt är stängt? Man vet ju inte med katoliker. Dom kanske helgar vilodagen? Men vi hittar ett ställe i utkanten av stan, vilket var tur med tanke på att första byn låg 17 km bort. Vi hade med oss vatten och jordnötter i reservtanken. Det behövdes för även om vandringen går lätt så börjar den med en 13 km lång raksträcka! En smalare variant av den nybyggda delen av Autobahn söder om Nürnberg.

En signalstolpe… så att man inte går fel när valmöjligheterna är så många

Trots Mesetans beige och trädfattiga topografi så var den här delen ganska lummig. Vi stannar till i Calzadilla de la Cueza och dricker vatten, kaffe och tar en nektarin. Fruktstunderna har blivit något heligt för oss. Där stöter vi på en italienare som pluggar på Handels i Göteborg. En liten men tilltalande värld.

Stora fält med solrosor livar upp en beige Meseta. Och alla vänder sitt ansikte unisont mot mamma Solen

Vi fortsätter till Terradillos de los Templarios, en by som en gång i tiden var ett fäste för tempelherreorden. Klockan är 13 när vi kommer fram.

En historisk plats för tempelherrarna.

Vi tar in på ett trevligt och nybyggt härbärge som även har separata rum, och äter en tonfiskmacka. Sen lämnar vi in kläderna till ett tvätteri! Härbärget har alltså ett tvätteri. Och det finns även en läkare som undrar hur vi mår? Jo vars… tackar som frågar!

En skördetröska! Vem går inte igång av skördetröskor?
Pilgrimer som markerat vägen på ett TYDLIGT sätt.
Roligt initiativ av saktmodiga människor

Dom där italienska gubbarna (han som ville ha hjälp med att få upp ciggen ur ryggan efter den grymma backen – 8 juli) är här så vi pratar lite med dom om morgondagens etapp. Då ska nämligen välja väg – den gamla romerska vägen eller en modernare och tråkigare sådan. Alltså en o-romersk väg. Vi bestämmer oss för Via Romana och personalen på härbärget hjälper oss att boka rum i Calzadilla de los Hermanillos.

En uppblåst låtsas-tempelherre. Tempelherreorden bildades för att skydda pilgrimer. Orden blev rik och mäktig och därför självklart impopulär i Vatikanen och av Franska kungahuset. Som sig bör så förföljdes medlemmarna och Orden upplöstes medelst avrättning.
Murbruk tillverkat av röd jord och av kossornas exkrement… påstås det. Eller är det bara skitsnack?

Vid middagen träffar vi ett litauiskt par som vi skulle stöta på några gånger framöver. Vi äter en pilgrimsmeny och går sedan behagligt mätta till sängs. Det var nog tur för de kommande två dagarna skulle bli tuffa.

Tvätteriet fick inte ta hand om huvudbonaden. En skalligs livsnödvändiga accessoar måste vårdas med omsorg.

Jo en sak till förresten… nu har vi vandrat halva Caminon – 412 km! 

Halvvägs. Bara 400 km kvar… typ.
Annons