Dag 12: 9 juli Atapuerca-Burgos

Atapuerca – Burgos (20 km. Uppför: 120 m. Nedför: 200 m)

Morgonen bjöd på strålande solsken… och 8 grader. Brr. Av med ryggsäcken och på med en långärmad tröja.

Det är ju inte så ofta man stöter på en herde som vallar sina får hemma i Sverige

Efter en stund blev det tvärnit igen men av en annan anledning. En herde och några hundra får var i vägen. I dom här trakterna är det inte ovanligt att stöta på fårhjordar. När man gör det är rådet att stanna och försöka få kontakt med herden och göra honom uppmärksam på att man vill passera.

Vi lyckades ta oss förbi fåren… a sheep trick…

Skrämmer man upp fåren eller hundarna så kan hela ekipaget gå bananas och då blir ingen något vidare glad. Naturligtvis så var det en kvinna som försökte tränga sig förbi skocken utan att kommunicera med herden. Men det gick inte så bra för henne.

Det här underlaget är inte alls snällt mot fötterna. Det är nu du kommer att upptäcka om du har bra vandringsskor… eller inte

När vi passerat fåren och kommit upp på toppen öppnade sig en fantastisk vy av ett vidsträckt och platt landskap – ett förstadie till Mesetan, den spanska höghöjdsplatån. Ungefär från och med nu i ca 20 mil skulle vi vandra på Mesetan (på 800-900 meters höjd). Och det enda som skulle fastna på våra näthinnor var beige vetefält, vidsträckta grusvägar och ett gäng skördetröskor. Jag trodde aldrig att en stadskvinna skulle bli så uppslukad av skördetröskor.  

Långt bort i fjärran ligger Burgos och så här kommer de närmsta 20 milen att se ut… fast ännu värre!

Sista biten in till Burgos gick runt en flygplats och på en asfalterad väg utmed en flod. Ganska tråkigt. Men då var det ju trevligt att sedan bli belönad med en så trevlig stad som Burgos (ca 175.000 inv).

Vi ankom Burgos vid lunchtid. Hittade ett hotell, Norte y Londres, knackade på och frågade om priset. Fick till svar 60 €uros. På Booking.com kostade det 50 €uros. Så vi gick ut på gatan, bokade och gick tillbaks och checkade in. En hundring billigare.

Sen gick vi ut på stan och åt en lunch. Gick därefter på en liten stadstur. Mest känd är nog Burgos för sin fantastiskt vackra katedral vilken började byggas på 1200-talet och är tillägnad Jungfru Maria.

Katedralen i Burgos. Från 1200-talet. Pampig värre.

Den anses vara en av de mest värdefulla gotiska katedralerna i världen och är ett av UNESCOs världsarv.

Står och hänger mot en lyktstolpe på en gata i Burgos som en helt vanlig civilist

Till middag blev det pizza och en flaska Ribera del Duero (ett spanskt favoritvin). Fantastiskt trevligt och gott. Vi slocknade mätta, belåtna och förhållandevis trötta.

Annons