Dag 19: 16 juli León-Villadangos del Páramo

León – Villadangos del Páramo (22 km. Uppför: 107 m. Nedför: 38 m)

Tar sovmorgon ända till kl 08. Vi ska nämligen inte gå så långt idag, bara 22 km. Äter en god frukost på hotellet och börjar dagens vandring vid 09.30.

Den pampiga katedralen Santa Maria de Regla.

Passerar förbi den stora katedralen, Santa Maria de Regla, som stod klar under 1300-talet. Vi sätter oss också vid pilgrimsstatyn på ett stort torg och tar en bild.

Tre vilande pilgrimer vid Pilgrimsstatyn.

Förorterna är många så innan vi kommit ut ur León har vi vandrat en mil. Det finns två alternativa leder även idag och vi väljer den kortaste vägen (ibland får du vara smart, andra gånger är det ok att vara en aning lat).

Det finns Hobbit hus lite här och var utmed leden.

Leden går bitvis utmed väg N-120. I San Miguel del Camino stannar vi och fikar och träffar där ungerskan som har ont i fötterna efter indierns massage (jag förstod det som att hans syfte var att ta bort smärta, inte orsaka det?).

Herr och fru Storch. Vi hittade förresten inte heller något svenskt kaffe på vår resa (dom som autoöversätter bloggen undrar nog vad fasen jag svamlar om ibland).

Vi träffar även en dansk mamma och son som också har problem med fötterna. Det verkar som om det är stora fotproblemsdagen!? Dom startade någon dag efter oss så kanhända har dom vandrat för långa sträckor?

Villadangos del Páramo. Gudsförgäten håla med inget minnesvärt att berätta. Förutom att vi nu vandrat i 50 mil!

Vägen fram till Villadangos del Páramo var väldigt tråkig och hotellet vi hittade blev inte heller någon hit. Vi tog en sväng genom byn och den kändes väldigt stilla och öde.

I receptionen slash baren på vårt hotel. Jag tänkte… vad fan gör han här? Ja, min svåger alltså. Så jag sa lite halvhögt… ”Kidde”? Han reagerade inte. Satt bara där och mobilsurfade på El Mundo eller nåt?

Till middag åt vi en pilgrimsmeny på hotellet, sen gick vi och lade oss för att få en stärkande sömn. MEN… det fanns ingen luftkonditionering på rummet! Och direkt nedanför vårt fönster gick den där N-120 och jättetung trafik dånade förbi heeela natten. Vi snackar typ en lastbil var 30:e sekund! Så vi konstaterade att ”120” måste innebära att det är 120 lastbilar som passerar förbi varje timme, dygnet runt. Det blev alltså inte mycket till sömn den natten. Om vi stängde fönstret så badade vi i svett. Och fönsterna var inte heller välisolerade 3-glas direkt. Så vi öppnade fönstret, led pina och svor ve och fasa.

Här ska ni få TVÅ jättebra råd – ha med er öronproppar om utifall att ni skulle hamna utmed N-120 (eller liknande sömnmarodörer), och/eller om ni ska sova på härbärgen. För på härbärgen är det ett måste för där sover pilgrimer och många snarkar skithögt plus att flera av dom börjat sin vandring i väldigt tidiga ottan, typ vid fem-tiden (eller tidigare) för dom vill slippa att vandra i värmen (är det inte bättre att vandra på någon av Polerna om man besväras av värmen?). OCH när ni bokar rum, gör allt vad som står i er makt för att få ett rum mot bakgården! Enligt Google translate heter bakgård ”patio” på spanska. Lär dig det!

Nä, Villadangos del Páramo är inget ställe jag vill återvända till. Om ni vandrar, välj istället den andra vägen!

Annons