Dag 27: 24 juli Morgade-Palas de Rei

Morgade – Palas de Rei (35 km. Uppför: 530 m. Nedför: 635 m)

Strax efter 7 vandrar vi iväg på fastande mage och tar frukosten i en by 3 km längre fram. Morgonen är ganska kylig och molnen hänger regntunga på himlen. Möter våra finska kompisar på härbärget där vi äter frukost. Ett fint regn möter oss när vi fortsätter vår vandring. Ett ovanligt väder-fenomen under vår tid i Spanien. Men det är ett varmt regn och varma regn är härliga. 

”Flugbasen” i Morgade i arla mulen morgonstund.

Vi kommer till en liten stad som heter Portomarin. Den ligger vid en konstgjord damm. Ursprungligen så låg Portomarin nere i dalen men när dammen byggdes på slutet av 1950- och början av 1960-talet så flyttade man upp stan till där den ligger nu. En bit ovanför vattenytan.

Portomarin i bakgrunden. Vattnet i den anlagda dammen under bron.

Vid lunch träffar vi litauerna igen. Vår planering är att gå 28 km till en minimal by som heter Airexe och vi har inte bokat rum. Dumt! När vi kommer fram så är alla ställen fullbokade. Det är milt utryckt ett ganska korkat beslut att inte förboka med tanke på mitt onda ben och att vi befinner oss på den där överbefolkade 10 mila-sträckan, det vill säga den där snutten som krävs för att få man ska få sitt intyg. Ett misstag vi lärde oss av.

Jag bara älskar den här typen av vandringsled!

Många vandrar lätt med endast en liten säck på ryggen. Övrigt bagage (typ 2 hyllmeter av hemmets ”vandrande garderob”) transporteras mellan boendena. Det är säkert en bra affärsidé att transportera garderober… förlåt, bagage på Caminon. 

Påskkärring eller Hermione Granger i Harry Potter på väg till en Quidditch-match?

Jag sväljer några ”smärtdödare” och så fortsätter vi framåt marsch till nästa by 2 km längre fram. Fullbokat! Inte bra. Så vi tar en fika där och bokar via Booking.com ett rum i Palas de Rei som ligger 5 km längre fram. Vi hittar ett litet pensionat – Pension Palas – som vare sig har restaurang eller bar. Spelar föga roll just nu.

En av många gamla fina byar vi vandrade igenom.

Väldigt många boenden, även i små byar, finns med i bokningsapparna. Ibland är det till och med billigare att boka genom en bokningsapp än direkt med hotellet (Lex Burgos). Vi anländer till pensionatet strax efter kl 17. Det har varit en lång dag och drygt 35 kilometers vandring.

Ett varmt, stilla regn, som kontrast till den mer vanligt förekommande stekande solen.

Palas de Rei är en mindre stad med ca 2.000 invånare. Efter incheckning, klädtvätt och dusch så slinker vi ned på ”stan” och äter en god pizza (vi är ju i alla fall i en stad, om än inte en gigantisk sådan, så pizza it is).

En belöningsöl tillsammans med energigivande oliver.

Efter middagen försöker vi boka rum till imorgon genom att ringa till ett hotell i Arzua, men får inget svar. Jag nämnde nyss att även boenden i små byar finns med i bokningsapparna, men för morgondagens slutmål så hittar vi inget, så därför ringer vi ett telefonsamtal. 

Högläge med benet och sen godnatt.

Annons